ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Coroanele dentare

Problema alegerii tipului de proteză ce urmează să fie aplicată este una ce dă bătăi de cap pacienților. În cele mai frecvente cazuri, atunci când vine vorba de coroane, urmează să fie făcută alegerea dintre ceramică și metalo-ceramică. Dar care din aceste metode este cea mai bună?

Ce reprezintă coroana metalo-ceramică? De fapt, aceasta are o bază metalică, acoperită de un strat de porțelan (ceramică).

Pentru a aplica o coroană de acest tip, sunt necesare unele ajustări. Mai întâi de toate, dinţii pe care urmează să se aplice coroana necesită o pregătire anumită și o șlefuire profundă a țesuturilor.

Din păcate, fără şlefuirea dintelui este imposibilă aplicarea corectă a protezei. Coroanele metalo-ceramice necesită o şlefuire mult mai serioasă decît cele din metal sau ceramice, ținându-se cont de cele două straturi existente ale acesteia - baza din metal şi stratul de acoperire ceramică.

După ce dintele este pregătit, medicul ia o amprentă a dintelui, care va sta la baza viitoarei protezei. Proteza se confecționează în aşa fel încât să nu se deosebească de dintele natural. este posibilă selectarea oricărei culori și chiar ajustarea dimensiunilor dintelui.

Odată ce proteza este gata, aceasta “se îmbracă” pe dinte. Din punct de vedere a funcţionalității, protezele de acest tip nu sunt inferioare dinţilor naturali. Aceste construcții sunt ideale atît pentru dinţii posteriori (datorită rezistenței înalte), precum și pentru dinţii anteriori, pe care coroanele metalice nu ar arăta bine și nu ar îndeplini cerințele estetice.

Diferenţa dintre proteza ceramică şi cea metalo-ceramică constă doar în existența bazei metalice. O astfel de proteză este formată doar din coroana ceramică care se îmbracă pe dintele șlefuit în prealabil. Un avantaj al coroanei ceramice este faptul că nu este necesară şlefuirea adâncă a dintelui, iar gradul de fixare a protezei depinde de cantitatea restantă de țesuturi dure dentare ale dintelui natural.

Există o părere conform căreia se spune că coroanele ceramice sunt mai puțin durabile și trainice decât cele metalice, și că prin urmare acestea nu ar trebui fixate pe dinţii laterali nici într-un caz, deoarece coroanele nu ar rezista la presiunea exercitată pe acești dinți.

Într-o oarecare măsură, această afirmație este adevărată și justificată, deoarece ceramica fără un suport metalic este mai fragilă decât metalo-ceramica. Iar dacă se exercită o presiune constantă asupra acesteia, ea se poate fisura sau fractura. Cu toate acestea, practica arată că acest lucru se întâmplă foarte rar,de aceea nu ar trebui să vă fie frică să aplicați coroane din ceramică pe toți dinții.

Este greu de spus care metodă este mai bună: ceramica sau metalo-ceramica, deoarece fiecare metodă este bună în felul său, iar selectarea uneia sau alteia are loc în funcţie de nevoile individuale ale pacientului.