Medicii stomatologi recurg la diverse metode de tratament pentru a evita o eventuală extracție dentară. Una din acestea este înlăturarea nervului, mai exact - a pulpei dentare. În cadrul acestei proceduri se îndepărtează de fapt nu doar nervul, ci țesuturile moi din interiorul camerei pulpare a dintelui (pulpa), care conține și terminațiuni nervoase.
De obicei tratamentul endodontic cu înlăturarea pulpei dentare se indică în cazuri de carie dentară profundă, pulpită, periodontită.
Tratamentul endodontic era până nu demult una din cele mai dureroase manopere stomatologice. Acum însă putem afirma că asemenea metode de tratament, ce implică utilizarea pastei arsenicale au rămas în trecut.
Crearea accesului către canalul radicular prin șlefuirea coroanei dentare, amplasarea în cavitatea creată a unui preparat medicamentos toxic, care în timp de 2 zile provoca moartea terminațiunilor nervoase; înlăturarea obturației temporare și curățirea dureroasă a canalelor - toate aceste manopere puteau speria până și cel mai curajos pacient.
Mai mult ca atât, la utilizarea acestei tehnici nu este întotdeauna era posibilă curățirea integrală și calitativă a canalelor radiculare. Prin urmare, era o foarte mare probabilitate de extracție a dintelui respectiv peste o anumită perioadă de timp.
În prezent, procesul de înlăturare a pulpei dentare arată cu totul diferit, iar în cadrul clinicii stomatologice «Diplomat Med» acesta are loc în felul următor: înainte de începerea manoperei, se efectuează o anestezie locală cu utilizarea anesteticelor contemporane, care cupează în totalitate senzațiile dolore. Doar în cazuri foarte rare se poate recurge la anestezie generală.
O anestezie eficientă oferă posibilitatea de a evita procedura nesigură de devitalizare a pulpei cu ajutorul pastei arsenicale, din cauza căreia era posibilă apariția periodontitei medicamentoase. În momentul de față, medicul stomatolog are posibilitatea de a efectua toate procedurile necesare pe țesuturile vii, ceea ce mărește șansele de reușită a tratamentului.
Pentru aprecierea amplasării exacte a canalelor radiculare și a formei acestora, sunt necesare examinările radiologice. Un control suplimentar pe parcursul efectuării tratamentului este asigurat de diverse aparate și dispozitive contemporane. Cu ajutorul acestora, medicul este capabil să supravegheze atent fiecare etapă a intervenției.
Astfel, în prezent procedura de devitalizare a dintelui durează circa o oră, comparativ cu cele 2 zile necesare în trecut. Cu toate acestea, pacientul practic nu are senzații dolore și de disconfort, iar dintele după tratament poate rămâne funcțional încă mult timp, chiar dacă peste o anumită perioadă va fi acoperit cu o coroană ceramică.