ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Stomatita

Stomatita este o afecțiune a mucoasei cavității bucale, care survine în urma traumatismelor mecanice sau a infecțiilor.

În zadar se consideră că stomatita poate afecta numai copiii. De fapt, în grupul de riscse află persoanele de toate vârstele, iar anume copiii suferă cel mai des de această afecțiune, având un sistem imun slăbit și din această cauză reacționând mai grav la pătrunderea agenților patogeni din mediul extern.

Stomatita reprezintă o reacție a organismului la pătrunderea microbilor și bacteriilor la nivelul mucoasei. Depunerile albicioase sau bulele cu conținut de culoare albă carateristice stomatitei nu sunt nimic altceva decât limfocitele care s-au luptat cu microbii din cavitatea bucală.

Înafară de depunerile albe, un alt simptom al stomatitei este hipersalivația (producerea salivei în cantități mari), mirosul neplăcut din cavitatea bucală, sângerarea gingiilor sau chiar febră.

Tratamentul stomatitei

La apariția primelor simptome de stomatită (fiind vorba de obicei de depuneri de culoare albă pe limbă și pe suprafața internă a obrajilor), este indicat să vă adresați de urgență medicului.

În cazul în care stomatita nu este tratată la timp, aceasta poate evolua cu apariția unor ulcerații la nivelul cavității bucale. Bineînțeles, aceste ulcerații pot provoca dureri destul de puternice, iar în stadii avansate - se pot forma colecții purulente.

Ulcerațiile și focarele de inflamație din cavitatea bucală se supun mai greu tratamentului, de aceea este cel mai bine ca stomatita să fie diagnosticată și tratată cât mai precoce.

Tratamentul stomatitei constă de obicei în clătirea cavității bucale cu soluții antiseptice: ceai de romaniță, eucalipt, calendulă etc. Pot fi folosite și ape de gură, iar zonele afectate pot fi prelucrate cu albastru de metilen, însă sub nicio formă se admit aplicațiile cu iod sau alcool etilic, care provoacă arsuri.

Cel mai indicat este ca anume medicul stomatolog să vă recomande un tratament corect și să nu recurgeți la metode de tratament de sine-stătătoare. Medicii din cadrul clinicii noastre vă vor ajuta întotdeauna să alegeți soluțiile cele mai rapide și eficiente!