ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Pulpita

Pulpa dentară este un țesut moale viu, amplasat sub straturile de dentină și smalț, ce asigură vitalitatea dintelui, fiind străbătută de capilare și terminațiuni nervoase ale dintelui. Deseori pulpa dentară este numită „nervul” dintelui, însă acest termen nu descrie integral natura pulpei, deoarece aceasta nu constă doar din țesut nervos. Inflamația pulpei dentare se numește pulpită.

Pulpita poate fi de două tipuri – acută și cronică. Pulpita cronică periodic se poate acutiza, provocând dureri puternice. Pulpita acută se caracterizează de obicei prin durere bruscă, acută în dinți, care poate trece în durere mai îndelungată, sâcâitoare.

De ce este important să tratați pulpita la timp?

Principala cauză a pulpitei este netratarea cariei dentare. Procesul carios care a afectat până și cele mai profunde straturi de țesuturi dure dentare determină răspândirea infecției în pulpa dintelui, provocând inflamația acesteia. Pulpita netratată la timp poate duce chiar la apariția unui chist dentar.

Pulpita poate fi diagnosticată cu ajutorul investigațiilor radiologice (roentgen). De obicei, procesul inflamator este bine vizibil pe radiografie. În plus, un medic cu experiență poate identifica tipul pulpitei după caracterul durerii pacientului: sâcâitoare, înțepătoare ș.a.

Este foarte important ca pulpita să nu fie lăsată netratată, pentru a evita riscul de extindere a infecției, posibilă formare a infiltratului purulent sau chistului dentar, care se pot trata prin metode mai complexe și anevoioase, de regulă pe cale chirurgicală. De aceea se recomandă adresarea fără a ezita la medicul stomatolog la apariția celei mai neînsemnate dureri de dinți.

Pulpita poate fi întâlnită la pacienți din toate categoriile de vârstă, de la copii până la persoane în etate. Este important să tratați pulpita, deoarece în caz contrar, aceasta poate duce la pierderea vitalității pulpei, iar în consecință - la pierderea dintelui.

În clinica stomatologică «Diplomat Med» tratăm cazurile de pulpită de orice dificultate și practic fără durere! «Diplomat Med» - clinica stomatologică care are grijă de sănătatea Dvs!