ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Corectarea ocluziei la copii

Problema ocluziei la copii este una destul de răspândită. Cauza principală a ocluziilor este extragerea întârziată a dinților de lapte.

Poziția corectă a mandibulei superioare este atunci când dinții maxilarului superior acoperă puțin pe cei ai maxilarului inferior.Anume această poziție permite o masticație efectivă și o pronunție a sunetelor corectă.

În afară de aceste probleme, (masticație și pronunție) cu timpul din cauza ocluziilor pot apărea și probleme de ordin  estetic.

Mulți părinți refuză să corecteze ocluziile copiilor săi motivând că este chiar draguț așa. Însă ocluzia ce în copilărie arată drăguț devine mai puțin frumoasă la o vârstă mai înaintată. Și anume în copilărie este mult mai ușor de corectat ocluziile.

Pentru corectare ocluziei sunt câteva metode. Cele mai întrebuințate metode sunt aparatele dentare și plăcile detașabile.

Placa reprezintă un cadru metalic ce se îmbracă pe maxilar fixat pe un suport de plastic adiacent palatului cavității bucale. Aceste plăci sunt comode deoarece ele pot fi detașate în timpul spălării dinților, în timpul nopții și în timpul mâncării, pentru ca resturile mici să nu pătrundă sub partea metalică a plăcii. Însă aceste plăci sunt destul de firave și dacă le detașăm des atunci ele se deformează și își pierd din efect.


Aparatele dentare reprezintă o construcție metalică care se fixează pe dinți și nu poate fi detașată. Ea efectuează o presiune asupra dinților astfel dinții cu timpul cresc în direcția cuvenită și drepți.

Procesul de purtare a aparatelor dentare este destul de îndelungat chiar și câțiva ani. Însă, la moment, nu există o metodă mai eficientă de corectare a ocluziei.

Există și metode de excepție și mai rare de corectare a ocluziilor. De exemplu corectarea pe cale chirurgicală. Această metodă se aplică rareori doar în cazuri grave. La copii această metodă se aplică foarte rar, dar pentru maturi este o metodă bună, deoarece la maturi este mult mai dificil de corectat ocluziile din cauza că țesuturile sunt mai rigide, atât a gingiilor cât și a dinților.

Corectarea ocluziilor în copilărie este foarte importantă atât pentru o pronunție corectă cât și pentru o înfățișare plăcută.